(+31) 495 - 631 398 NEEM CONTACT MET ONS OP

0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Morgen in huis

Voor 15:00 besteld, vandaag verstuurd

Gratis verzonden

Vanaf € 99,95

Groot assortiment

Ruim 300 soorten

Product was successfully added to your shopping cart.

Gin

Wat is gin?                                                                             Gin

Gin is een drankje met een hoge concentratie alcohol. Gin dient in Europa een minimum alcoholpercentage van 37,5% te hebben. Over het algemeen geldt; hoe hoger het alcoholpercengate, hoe sterker de smaak van de gin zal zijn. Gin wordt gemaakt door de destillatie van een vergist graanbeslag. Er worden altijd jeneverbessen aan toegevoegd die zorgen voor de typerende smaak van de gin. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van sleedoornbessen, in dit geval is er sprake van een sleedoorngin. De smaak van een ''gewone'' gin is zeer droog, dit zorgt ervoor dat gin zelden puur gedronken wordt. 

Verschillende soorten gin

De smaak van de gin wordt bepaald door de gebruikte ingrediënten. Bij Majorgin onderscheiden we de gins op basis van hun ''hoofdsmaak''. Gin is te verdelen in de volgende catagorieën:  

         1. Florale gin

Een ander woord voor een florale gin is een bloemige gin. Florale gins komen voor in verschillende destillatietypes zoals de London Dry gin, Distelled gin en de Compound gin. Er is sprake van een florale gin als er gebruikt wordt gemaakt van zoeter fruit en/of bloemen zoals lavendel. Florale gins worden meestal gekenmerkt door een zachte smaak. Vaak wordt er bij deze gin soort met de kleur van de gin ''gespeeld''.

         2. Citrus gin

Een citrus gin is een gin die gebaseerd is op de smaak citrus. Ook deze gin kan voorkomen in verschillende destillatietypes zoals de London Dry gin, Distelled gin en de Compound gin. Er is sprake van een citrus gin op het moment dat er naast het basis ingrediënt jeneverbessen een infusie is van citrusvruchten. Door toevoeging van de citrusvrucht krijgt de gin een frisse smaak. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de ingrediënten: limoen, mandarijn, citroen en grapefruit.

         3. Kruidige gin

Een kruidige gin is een gin waarbij gebruik is gemaakt van diverse kruiden. Er is naast het basis ingrediënt jeneverbessen een infusie geweest met verschillende kruiden. Ook deze gin kan voorkomen in verschillende destillatietypes zoals de London Dry gin, Distelled gin en de Compound gin. De kruiden in een kruidige gin kunnen verschillende pittige en aardse smaken veroorzaken. Vaak heeft een kruidige gin een complexe maar heerlijke smaak met een zeer aangenaam aroma. Er kan gebruik worden gemaakt van zeer veel verschillende kruiden. Veel gebruikte specerijen zijn rozemarijn, zoethout, gember, staartpeper, koriander, engelwortel en iriswortel.

         4. Zoete gin

Een zoete gin is een gin die zich kenmerkt door zoete smaken. Ook deze gin kan voorkomen in verschillende destillatietypes zoals de London Dry gin, Distelled gin en de Compound gin. Er is sprake van een zoete gin als de gin zoete smaken bevat. Een zeer bekende zoetere stijl gin is de Old Tom gin. Oorspronkelijk is deze gin zoeter gemaakt om de sterkere alcoholsmaak te verbergen. 

Het is mogelijk dat een gin in meerdere catagorieën is ingedeeld. 

De geschiedenis van gin

Gin is een oude drank met een lange geschiedenis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken begon het allemaal in Nederland. Gin is namelijk een afstammeling van het oer Hollandse drankje ''jenever''. 

Gin en Nederland

Aangenomen wordt dat Dhr. Franciscus de loe Boë Sylvius die het drankje jenever heeft ontdekt rond het jaar 1650. Franciscus mixte wijn met jeneverbessen, dit was de ontdekking van een distillaat op basis van jeneverbessen. Het drankje werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen maagklachten. In de 13e eeuw zijn echter al de eerste vermeldingen te vinden in België van het gebruik van de jeneverbes die werd toegevoegd aan wijn. Het is dus onduidelijk wie precies de ontdekker van gin is. 

Gin en Engeland

Gin werd vanuit Nederland naar Engeland verscheept. Nadat de gin in Engeland terrecht kwam werd gin langzaam maar zeker steeds populairder. Het hoogtepunt was in het jaar 1689. In dit jaar trouwde Willem III en begon deze met het heffen van belastingen op distillaten uit verschillende katholieke landen. Hierdoor werd de binnenlandse productie van drank aangemoedigd. Al snel begonnen Engelse huishoudens zelf drank te maken. In 1720 was ongeveer 25% van alle huishoudens in London bezig met de verkoop of productie van gin. 

Engelse gin ging ten onder

Het werd zo makkelijk gemaakt om Engelse gin te produceren dat er gedacht werd dat er geen kennis voor nodig was. Het resultaat waren zeer veel kwalitatief slechte gins. Er waren nog nooit zo veel mensen dronken en openbaar dronkenschap werd een serieus sociaal probleem. Het dieptepunt van de Engelse gin was in deze periode. Het aantal sterfgevallen van onder andere de kinderen groeide zeer sterk. Hierom probeerde de reging de consumptie en productie van gin op te heffen. Er werden vanaf 1736 hoge belastingen geheven op gin. Helaas leidde dit voor enorme rellen. De regering probeerde het in 1751 nogmaals, dit ging succesvoller. De gin werd kwalitatief beter en de prijs van Engelse gin werd omhoog geschroefd.

Gin op vandaag de dag

Tegenwoordig is gin een heel populair drankje dat geserveerd wordt in verschillende clubs en barren. Gin wordt vaak gebruikt om mixdrankjes te maken. Zeer bekende mixdranken waarbij gin wordt gebruikt zijn de welbekende dirty martini en de Gin-tonic.

Verschillende gin merken

Door de stijgende populariteit van gin is het aanbod van gin de laatste jaren sterk gestegen. Er zijn veel verschillende merken en gin soorten bij gekomen waardoor er op dit moment een ruim aanbod verschillende soorten gin bestaat. Bekende gin merken zijn Gordon's gin en Bombay gin

Gin kopen bij Majorgin.com

MajorGin biedt een zeer diep assortiment verschillende gin soorten aan die geschikt zijn om op vele verschillende manieren te drinken. Zo hebben onze specialisten Gins geselecteerd voor de échte Gin liefhebber. We hebben onze Gins gesorteerd op merk, land, Gin type, smaak en zelfs op de ingrediënten. Op deze manier is het heel gemakkelijk om je favoriete Gin te vinden. Kun je hem toch niet vinden? Neem dan contact op met één van onze specialisten via de klantenservice! We helpen je graag met het zoeken van de lekkerste Gin!